Sustainability Professional award

Over de award

Wie werd Sustainability Professional 2022?

De Sustainability Professional 2022 speelt binnen zijn bedrijf of organisatie een strategische en onmisbare Sustainability-rol als motivator, inspirator of implementator. Dat kan onder meer als CEO, HR-manager, marketeer, projectleider of event manager.

Tijdens de zevende editie werden twee professionals bekroond:

Nele Van Damme,
Co-CEO van Upgrade Estate

is de Nederlandstalige Sustainability Professional 2022.

Bruno Van Steenberghe,
Managing director van Kalani-Home

is de Franstalige Sustainability Professional 2022.

Deze finalisten werden Sustainability Ambassador :

  • Anne Lenaerts, Directeur communicatie, NNOF
  • Frank Vandenborre, Group Sustainability DirectorAgeas
  • Caroline Gastaud, Sustainability Manager, Ikea
  • Ann Nachtergaele, Sustainability Coördinator, Fevia

Sustainability Pioneers 2022

Daarnaast gingen we op zoek naar de Sustainability Pioneers 2022: starters op gebied van Sustainability die het voorbije jaar op inspirerende wijze een toonaangevend project of best practice hebben neergezet. Deze titel ging naar:

  • Cédric Vanhoeck, Executive Lead & medeoprichter, Resortecs 
    in de categorie Nederlandstalig
  • Cécile Van De Weerdt, Coördinator Green Office, Universiteit Luik
    in de categorie Franstalig

Evolutie van CSR naar Sustainability

In de bedrijfswereld wordt vandaag steeds meer gewerkt rond ‘Sustainability’. Logisch omdat de onderneming van de toekomst per definitie duurzaam moet zijn, anders kan ze niet blijven bestaan. Duurzaamheid is immers niet langer een keuze, maar een noodzaak om te kunnen groeien in deze snel veranderende wereld. Meer nog: het gaat om een hedendaagse manier van ondernemen met respect voor de leefbaarheid van mens en planeet.

Bovendien is duurzaamheid geen afgelijnd concept, maar een begrip dat voortdurend evolueert: het is een manier van zijn, van werken en voortdurend vooruit kijken om effectief en efficiënt bij te dragen tot een betere samenleving en gezonde wereld.

Evident dat bedrijven met een sustainability-plan de nodige meerwaarde kunnen creëren om de SDGs of Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties mee te realiseren.

Daarom verkiezen we voortaan de Sustainability Professional van het jaar!


Het volledig parcours zag er zo uit.

18 november 2021

Start nominaties

Einde nominaties

Alle genomineerden dienen hun dossier in, gericht aan de jury.

14 januari 2022
18 januari 2022

Selectie door kerncomité

Het kerncomité van de jury selecteert de finale kandidaten.

Selectie door jury

De jury beoordeelt de dossiers en selecteert de kandidaten die in aanmerking komen voor de juryverdediging.

19 – 31 januari 2022
31 januari 2022

Resultaten pre-selectie

Kandidaten worden op de hoogte gebracht over het resultaat van de preselectie.

Verdediging voor de jury

De top 5 van elke categorie verdedigt zijn dossier voor de jury. Op basis hiervan krijgt elke categorie een top 3. De stem van de jury telt voor 60% van de punten. De jury bepaalt tevens wie in aanmerking komt voor de titel van Sustainability Pioneer 2022.

3 februari 2022
7 – 23 februari 2022

Online stemronde

Onder meer via het magazine Trends/Tendances wordt opgeroepen om online een stem uit te brengen voor de finalisten. De stemmen zijn goed voor 20% van de totale stemmen.

Event night

De winnaars worden feestelijk bekend gemaakt op het Sustainability Professional 2022 event. Alle aanwezigen brengen hun stem uit (20% van de totale stemmen).

24 februari 2022

Wat is Time4Society?

De vzw Time4Society legt de duurzame link tussen bedrijven en organisaties, tussen de profit sector en de non-profit sector. Corporate engagement faciliteren is onze missie. Dat realiseren we via maatschappelijke teambuildings, Sustainability-advies en -coaching, alsook door innovatie en expertise te delen rond Sustainability.

Wat is VBO FEB?

Als stem van het Belgische bedrijfsleven streeft VBO FEB naar een optimaal ondernemingsklimaat en behartigen we de belangen van meer dan 50.000 ondernemingen in meer dan 50 sectoren. Een sterke economie leidt tot duurzame voortgang die de basis vormt voor meer welvaart voor iedereen. Economische en maatschappelijke belangen zijn complementair en geconnecteerd. Op die manier creëren we waarde voor iedereen.

Vaarwel, sprankelende en gedreven Caroline.

Duurzaamheid was een belangrijk streven in jouw leven en het bracht je met onze vzw in contact, al snel na je aantreden als rector. Toen formuleerde je meteen een viertal beleidslijnen voor jouw Vrije Universiteit Brussel. Duurzaamheid was daar één van.

Je nam prachtige initiatieven, zoveel om op te noemen. Maar je mooiste project is ongetwijfeld het weKONEKT.brussels-project. Je stelde vast dat je universiteit wel in Brussel was gevestigd, maar zich te veel verschanste op de campus. Al snel werd weKONEKT een beweging van studenten en docenten naar de stad en van stedelijke partners naar de universiteit. Zo versterk je vandaag nog, samen met ULB, de Brusselse gemeenschap door het organiseren van onderwijs met, in en voor Brussel. Samen met je onderzoekers wil je Brussel sterker maken door antwoorden te bieden op grootstedelijke, maatschappelijke uitdagingen, zoals onderwijs, sport, cultuur, wetenschap, kunst, recht en meer. Legendarisch zijn je driemaandelijkse After Work parties in de grootstad, want je vindt dat samenwerken, ook samen feesten betekent.

Memorabel is ook jouw jaarlijkse Difference Day in Bozar, een volledige dag gewijd aan vrijheid van pers en meningsuiting.

Voor jouw duurzame inzet en blijvende verwondering werd je in februari 2020, uitgeroepen tot Sustainability Professional of the Year door een onafhankelijke jury, vooral bestaande uit kopstukken uit de Belgische federatiewereld.

Rust zacht, lieve Caroline. Je leeft sowieso verder in vele harten.

Wat zullen we je ontwapenend discours missen!

Tim Baart & Nathalie Bekx,
Voorzitter en CEO
Time4Society vzw,
Organisator ‘Sustainability Professional of the Year’, recent in samenwerking met het VBO.